Kattints a készletkisöprő kedvezményekért! ÉRDEKEL       Kattints a készletkisöprő kedvezményekért! ÉRDEKEL      Kattints a készletkisöprő kedvezményekért! ÉRDEKEL      
5 érv a téli kerékpározás mellett
2022. február 8., kedd
5 érv a téli kerékpározás mellett

A téli kerékpározás minden téren megerősít bennünket, télen is! Rengeteg jótékony egészségügyi hatása van annak, ha nem hajtjuk téli álomra a bringánkat.

De rengeteg önbizalmat is ad, ha hardcore kerékpárosnak mondhatjuk magunkat és megküzdünk az időjárás viszontagságaival. Az üres és havas utak magányos nyugalma pedig a legharcosabb maximalistát is zen szerzetessé változtatja. A lefagyott faágak, a ropogó hó és az egyre inkább erősödő kitartásunk olyan élménnyel gazdagít, amiből még tavasszal is táplálkozhatunk, amikor  felkészülten és sokkal jobb kondiban indulunk neki az új szezonnak. Összeszedtünk neked 5 érvet arról, hogy miért érdemes kitartanod télen is a kerékpározás mellett!

1. Több kalóriát égetsz el

Több kutatás is bizonyította, hogy az ünnepek alatt akár 3-4,5 kilogramm felesleget is felszedünk, ami persze egyáltalán nem csoda a jó hangulat, a családi közeg és a nagymamák hihetetlen mennyiségű főztje mellett. Ezen felül sajnos hajlamosak vagyunk a hideg időjárás és korai sötétedés miatt több időt tölteni otthonunkban, amit igazán szükséges lenne sportolással kiegészítenünk. Ha télen kerékpározunk, sokkal keményebben kell tekernünk, hogy ne fázzunk, a testünknek pedig sokkal keményebben kell dolgoztatni azért, hogy fenntartsa az optimális testhőmérsékletünket, ez pedig kemény kalóriaégetést eredményez. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál gyorsabbá válik az anyagcsere, így búcsúzhatunk el több kalóriától. Ebben az időszakban motiváló összeszedni a barátokat, családtagokat egy-egy közös túra erejéig, hogy közös küzdelemmel váljunk meg a téli feleslegtől.

2. Pszichológiai hatás

A bezártság, a négy fal között rekedés és a tél többi szabadságot korlátozó tényezője nyomasztó lehet, de kutatások szerint azok, akik rendszeresen kerékpároznak télen is, kisebb eséllyel szenvednek szezonális érzelmi zavarban. Egy téli reggelen  munkába tekerni azért is kiemelten fontos, mivel óriási energialöketet ad, így nagyobb valószínűséggel leszünk aktívabbak a nap folyamán is. Ezen felül csökkenti a stresszszintet és csodálva a havas tájat olyan megnyugtató élményben lehet részünk, ami lelkileg is feltölt, így egészségesebb és boldogabb emberek lehetünk.

3. Egyéb egészségügyi hatás

A télen is rendszeres kerékpározást végzők nagyjából fele akkora eséllyel betegednek le, mint azok, akik inkább a négy fal kényelmes melegét választják erre az időszakra. Ráadásul a vírusoktól mentes környezetben jóval kisebb is a megbetegedés lehetősége, mint bármilyen tömegközlekedési eszközt használva. Amint belevetjük magunkat és eltelik pár hét, az edzés fokozza az energiatermelő mitokondriumok méretét és számát, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy keményebben és több ideig legyünk képesek tekerni. Bónusz, hogy erősebbé válunk és javul az állóképességünk, mivel súlyosabb ruházatot kell magunkra öntenünk és több dolgot kell táskába tennünk, vagy akár nehezebb kerékpárt is használunk a terep miatt.

4. A szabad téli utak

Elsőkézből figyelhető meg az anyatermészet minden téli csodája, a jeges fáktól kezdve a reggeli deres utakon át egészen a napfelkeltéig. Ahogy csökken a nappali hőmérséklet, úgy csökken az idő is, amit az emberek a szabadban töltenek. Így kevesebben viszik le kutyájuk egy-egy sétára, vagy indulnak neki egy reggeli kocogásnak, kerékpározásnak. Emiatt sokkal több hely marad a kemény kerékpárosok számára, ez pedig nyugodtabb túrákat és utakat jelent. Hozzáadódik, hogy ilyenkor a biciklisek egy része autóra vált, megnövekedik az autósforgalom és ezzel együtt a forgalmi dugók is. Ilyenkor a legjobb választás a kerékpár!

5. Önbizalomnövelő

Az igazi jutalom abban, hogy őrülten belevágunk a téli kerékpározásba, az, hogy sokkal keményebbek leszünk tőle! Tagadhatatlan, hogy megerősít testileg és lelkileg is, de óriási önbizalmat, büszkeséget ad a gondolat, hogy elég hardcore kerékpárosok vagyunk ahhoz, hogy egész télen át végig tekerjük a havas utakat fagyban és hóesésben egyaránt. Úgy érezzük verhetetlennek leszünk tőle és örömmel fogjuk mesélni minden biciklis barátnak, akik eltették télire a kerékpárjukat. Ha pedig az ünnepek alatt felszedett kilókkal is meg szeretnénk küzdeni, ne feledjük el soha, hogy a nyár hősei télen születnek!